„Přivezli nám devítiletou holčičku, která nemohla chodit. Po týdnu jsme jí kupovali první bačkůrky,“ okomentoval jednu z tisíců úspěšných operací páteře profesor Jan Štulík, primář Spondylochirurgického oddělení Fakultní nemocnice v Motole. Nebylo to na vědeckém sympoziu, nýbrž v Café B. Braun, stylové kavárně v dolní části Lékařského domu v Praze. Pozorní diváci jeho prezentaci sledovali na velkoplošném plátnu a usrkávali k tomu kávu, čaj či jiné nápoje.
V týdnu od 14. do 18. března byl každý večer v Café B. Braun věnován vědě. Pět odborníků představilo témata od zemětřesení přes analýzu lidského dechu či zmíněných operací páteře až po kriminalistiku, která využívá výsledky nejmodernějších vědeckých výzkumů, a důkazy, že imunitní systém může být partnerem pro léčbu rakoviny. Tuto vědeckou směs přivedl do Café B. Braun projekt společnosti Česká hlava. „Říkáme tomu ‚science café‘. Je to jeden z nejúspěšnějších modelů popularizace vědy,“ vysvětluje Iva Sladká, koordinátorka projektu.
Hned první téma bylo aktualizováno tragickým zemětřesením v Japonsku. Jeho síla ho podle geofyzika Jana Zedníka zařadila na jedno z čelních míst nejsilnějších zemětřesení, která se evidují. V úterý dokázal profesor Patrik Španěl, že se pracovníkům z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd České republiky podařilo vyvinout metodu, která umožňuje diagnostikovat řadu nemocí pouze na základě analýzy dechu. Ve středu exceloval již zmíněný primář Jan Štulík. Čtvrtek patřil milovníkům detektivek - ovšem v pojetí třetího tisíciletí. Marek Kotrlý z Kriminalistického ústavu připomínal postavy amerických seriálů, jako jsou například Sběratelé kostí.
Páteční přednáška profesorky Blanky Říhové byla pověstnou třešničkou na dortu. Každý z nás rád poslouchá, že se i v Česku (přesněji v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd České republiky) vyvíjejí nové generace protinádorových léčiv.
„My chceme, aby Café B. Braun nebylo jen stylovou kavárnou, ale aby bylo charakteristické tím, že se
v něm debatuje o zajímavých věcech a setkávají se tam lidé, kteří nám mají co říct,“ uzavírá manažer kavárny Jan Pleticha.