Přejít na obsah stránky | Klávesové zkratky | Hlavní strana | Mapa stránek | Vyhledávání | Přejít na hlavní navigační menu

10. Květen 2017

Zásadní není množství bílkoviny, ale její kvalita

Trend zdravého životního stylu je na vzestupu a spolu s tím, že se více věnujeme pohybovým aktivitám, stále častěji saháme po potravinových doplňcích. Kondiční i rekreační sportovci mají zvlášť v oblibě proteinové koncentráty nebo tyčinky, které jsou vhodným zdrojem pro doplnění potřebných proteinů. Kvalita proteinů obsažených v potravinových doplňcích se ale může výrazně lišit. Pro výběr opravdu kvalitního proteinu je klíčové tzv. aminokyselinové skóre.

Společnost B. Braun Medical od začátku roku 2017 dováží do České republiky a na Slovensko prémiovou sportovní výživu Inkospor, kterou díky vyváženému složení a vysoké kvalitě obsažených bílkovin konzumuje řada vrcholových sportovců. „Inkospor je například už od roku 2012 oficiálním dodavatelem sportovní výživy pro českou biatlonovou reprezentaci,“ potvrzuje produktový specialista značky Inkospor  Martin Vlček.

Aminokyselinové skóre jako indikátorem kvality

Nejdůležitějším ukazatelem aminokyselinového skóre je kvalita bílkoviny obsažené v konkrétním produktu, nikoli výše jejího procentuálního zastoupení. Vědci ze Světové zdravotnické organizace (World Health Organization, WHO) vyvinuli nástroj pro hodnocení kvality proteinu -  aminokyselinové skóre (amino acid score, AAS), případně se můžete setkat také s dříve používaným názvem chemické skóre. Aminokyselinové skóre pracuje s principem porovnání jednotlivých aminokyselin ve vybraném produktu vůči referenční bílkovině, tedy ideální bílkovině, která obsahuje pro naše svaly optimální a vyrovnaný poměr jednotlivých esenciálních aminokyselin. Složením referenční bílkoviny se zabývaly Světová zdravotnická organizace (World Health Organization, WHO), Organizace pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization, FAO) a Univerzita OSN (United Nations University, UNU) již v roce 1985. Ve své zprávě z roku 2007 Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition tyto instituce díky modernizaci technologií aktualizovaly složení referenční bílkoviny a v této podobě se s ní pracuje dodnes. 

Aminokyselinové skóre si zvládne spočítat každý  

Princip výpočtu AAS je poměrně jednoduchý. Podmínkou je, aby produkt měl ve svém složení zveřejněné aminokyselinové spektrum bílkoviny. „Pokud výrobce neudává přesné složení, bude lepší poohlédnout se po jiném produktu“, doporučuje Martin Vlček.

Pak stačí porovnat množství aminokyseliny v gramech na 100 g čisté bílkoviny u vybraného produktu v poměru k množství aminokyseliny v gramech na 100 g bílkoviny v referenční bílkovině. Tímto způsobem lze vypočítat aminokyselinové skóre všech aminokyselin, které ve své referenční bílkovině uvádí WHO/FAO (zpráva Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition; 2007, str. 150).

 

Aminokyselina, která dosáhla nejnižší hodnoty (skóre), je podle Rubnerova zákona definována jako limitní aminokyselina, od níž se pak odvíjí využití ostatních aminokyselin z přijatých bílkovin. V praxi to znamená, že naše tělo využije pouze takové množství aminokyselin, které odpovídá hodnotě limitní aminokyseliny vůči referenční bílkovině. Ta se pak rovná výslednému AAS. Obecně platí, že čím je aminokyselinové skóre vyšší, tím je produkt hodnotnější.

Například proteinový koncentrát Inkospor X-treme Muscle 85 má hodnotu AAS 174, což znamená, že tento produkt obsahuje o 74 % více limitní aminokyseliny než ideální protein. Tohoto preparátu tedy stačí užívat poměrně menší množství než produktu s AAS s hodnotou 100.

„Značka Inkospor uvádí údaje AAS přímo na obalech svých proteinových koncentrátů a díky německé farmaceutické kvalitě je dokáže také garantovat. Hodnoty AAS u produktů Inkospor navíc patří k nejvyšším na trhu,“ uvedl MUDr. František Vojík, manažer divize Hospital Care společnosti B. Braun Medical. 

 

Stránky produktu Inkospor
Pokud nemáte po ruce kalkulačku, jednoduchý výpočet AAS naleznete na webu: spocitejsikvalitu.cz

 

Pro více informací se obraťte na marketingového a produktového
specialistu Inkospor Martina Vlčka martin.vlcek@bbraun.com

 

redakce Braunovin

Čtěte také

Rozhovor o molekulách, medicíně a dětství. Profesor Zdeněk Zadák z Fakultní nemocnice Hradec Králové je významným odborníkem v interním lékařství a předním českým specialistou v oblasti metabolismu a nutrice. Do historie oboru se výrazně zapsal mimo jiné zavedením české nazojejunální sondy. Po půlstoletí praxe tvrdí, že je každý tak odlišný, že budoucnost oboru vidí v personalizované medicíně. 

05.04.2017
Klinická výživa

Enterální výživa jako sipping nabízí možnost zvýšení nebo zajištění příjmu nutrientů v případech, kdy není normální perorální příjem adekvátní. Nutricomp Drink Renal jsou perorální nutriční doplňky od společnosti B. Braun, které jsou určené pacientům se selháním ledvin. 

15.03.2017
Nefrologie