Přejít na obsah stránky | Klávesové zkratky | Hlavní strana | Mapa stránek | Vyhledávání | Přejít na hlavní navigační menu

11. Červen 2013

Thajská kuchyně

Thajci rádi zobou za pochodu a tropické klima jim to umožňuje po celý rok. Základem jejich mlsání jsou malé pouliční stánky. Kuchař z přísad rozmístěných před sebou připraví chuťovku, opeče ji nad ohněm a umístí na tác.

Hravost  |  Hua Hin, střední Thajsko

Čerstvé přísady, stejně jako vůle je aranžovat, jsou v Thajsku dostupné celoročně. Většina Thajců proto chodí denně na nejbližší trh popást se očima na vystaveném zboží, nakoupit suroviny či se přímo najíst.

 

Chtějí-li se však opravdu rozšoupnout, zajdou si do některé z restaurací, které vábení zákazníků posunují na stále vyšší a vyšší úroveň. Pokud vás restaurační výloha na obrázku láká, pak vězte, že vše - od salátu, polévky a rýže po smažené vajíčko a rozkrájenou kotletu s pažitkovým posypem - je dokonalá plastová atrapa.

Noční trhy  |  Kanchanaburi, západní Thajsko

Pozdě odpoledne se pro dopravu zavře jedna či více ulic a s vozíky nebo auty přestavěnými na kuchyně do nich najedou stánkaři. Tak začínají noční trhy. Nejde o thajské specifikum, najdete je i v okolních zemích, avšak vyhlášená thajská kuchyně a cit pro aranžmá z těch thajských vytváří intenzivní zážitek. Vaření i stolování má jednoduchá pravidla. Buď si řeknete, co chcete připravit - k tomu je třeba znát thajské názvy jídel -, nebo jen ukazujete a obsluha nabírá z hotovek. Hygiena je dobrá, Thajci jsou na ni ještě citlivější než my. Jedinou potíží tak zůstává, že většina jídel je silně pálivých.

 

Khao lam  |  Hua Hin, střední Thajsko

Lepivá rýže se vyznačuje tím, že se lepí k sobě, ale ne na prsty. Připravují se z ní mimo jiné i dezerty, z nichž nejzajímavějším je určitě khao lam . U nás byste si jej mohli pravidelně dopřávat, jedině pokud máte přístup k dostatečnému množství bambusu. Bambus se naplní směsí rýže, cukru, kokosového mléka a několika fazolemi nebo oříšky, uvaří se, a pak už jen stačí mít po ruce sekyrku.

redakce Braunovin

Čtěte také

Preventivní vyšetření v síti Dialyzačních středisek a nefrologických ambulancí B. Braun Avitum na Světový den ledvin 8. 3. 2018 zachytila o 11 % více lidí s podezřením na onemocnění ledvin.  Zatímco loni bylo z celkového počtu ambulantně vyšetřených posláno 18 % pacientů na další vyšetření, letos to již bylo 29 %. 

11.04.2018
Aktuality z B. Braun

Minulý týden proběhlo v německém Melsungenu, kde sídlí nadnárodní koncern B. Braun, mezinárodní setkání divize Hospital Care, jehož součástí bylo udílení cen Balanced Awards pro rok 2018. 

04.04.2018
Aktuality z B. Braun

Umíte si prosadit právo mít náročné požadavky na kvalitu? Jakým způsobem si nastavujete subjektivního hodnocení? Nejen tyto, ale i mnoho dalších podstatných otázek z problematiky veřejných zakázek řešili účastníci semináře Jak prosadit kvalitu do procesu zadávání veřejných zakázek, který organizovala Aesculap Akademie. Na pár rad a tipů, jak si u veřejných zakázek obhájit kvalitu, jsme se zeptali pana Viktora Wendlera a pana Vladimíra Duchoně.

08.03.2018
Aktuality z B. Braun