Přejít na obsah stránky | Klávesové zkratky | Hlavní strana | Mapa stránek | Vyhledávání | Přejít na hlavní navigační menu

13. Červenec 2012

Nutriční péče jako cesta k úsporám ve zdravotnictví

Dobrý nutriční stav pacienta je klíčem k jeho úspěšné léčbě, protože už i 5% pokles tělesné hmotnosti může významně snížit odpověď na léčbu a dobu přežití.

Důležitá je přitom ztráta svalové hmoty, která nemusí být patrná u těch jedinců, kteří byli před onemocněním obézní. Pacienti často umírají na následky hladovění, které se však navenek projeví jako zápal plic, proleženiny, ztráta svalové síly a jiné komplikace z hladovění vyplývající. Pokud se na malnutrici v průběhu léčby nemyslí, zůstává často nerozpoznána a má velice negativní dopad na prognózu pacienta. V konečném důsledku se neúměrně zvyšují náklady na léčbu, prodlužuje se doba hospitalizace, zvyšují se výdaje na léky, přičemž se nezlepšuje efekt léčebného úsilí. Dostatečná výživa s využitím všech dostupných prostředků klinické výživy musí být základní součástí léčebného procesu.

Žofínské fórum, 11. 6. 2012 na téma Podvýživa

Malnutrice - podvýživa - je závažný zdravotnický problém, který se zdaleka netýká pouze rozvojových zemí. Naopak, až třetina pacientů v nemocnicích ve vyspělých evropských zemích včetně České republiky trpí různou formou malnutrice. V rámci celé Evropy je to více než 30 milionů lidí.

Prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc., přednosta Kliniky gerontologické a metabolické FN Hradec KrálovéProf. MUDr. Luboš Sobotka, CSc., přednosta Kliniky gerontologické a metabolické FN Hradec Králové„Podvýživa je pro pacienta životně nebezpečná a pro společnost velmi nákladná. Jen v České republice náklady na léčbu zdravotních komplikací spojených s podvýživou představují částku 60 miliard korun,“ říká prof. Luboš Sobotka, CSc., př edseda SKVIMP. „Zajištění dostatečné výživy v nemocnici však neznamená jen plný talíř. Důležité je udržení dobrého nutričního stavu pacienta od stanovení diagnózy po celou dobu jeho léčby s využitím všech dostupných prostředků včetně klinické výživy,“ dodává prof. Sobotka.

Malnutrice bývá často lékaři přehlížena a nediagnostikována. Přitom špatný nutriční stav pacienta, který se často v nemocnici ještě zhoršuje, znehodnocuje účinnost mnohdy nákladné léčby, brání účinné rehabilitaci, vede k úbytku svalové hmoty, zhoršení tělesné zdatnosti a kvality života. Přes nasazení moderní léčby není možno nemocného propustit a ten často umírá v léčebnách pro dlouhodobě nemocné.

Podvýživa tak navyšuje potřebu zdravotní péče jak v nemocnicích (prodloužení doby hospitalizace, výskyt infekčních komplikací), tak v péči ambulantní. Odhaduje se, že neřešená podvýživa stojí naše zdravotnictví až 60 miliard korun ročně.

Co stojí podvýživa?

Údaje z Velké Británie ukazují, že přibližně 3 miliony lidí trpí podvýživou. Náklady na léčbu zdravotních komplikací spojených s podvýživou dosahují 15 miliard euro. V zemích EU se odhadují tyto náklady na 
170 miliard euro, v České republice pak 60 miliard korun. Prevence podvýživy přitom může ušetřit až 1 000 euro na jednoho hospitalizovaného pacienta.

MUDr. František Vojík
manažer divize Hospital care

Čtěte také

Výsledky unikátní studie ukázaly, že prevence poranění ostrými předměty je důležitým tématem našeho zdravotnictví.

15.02.2018
Intenzivní péče

Dialyzačný monitor OMNI bol ako prvý inštalovaný na klinike vnútorného lekárstva vo Vojenskej nemocnici Ružomberok. Spýtali sme sa jej prednostu MUDr. Antonína Hruboňa, Ph.D., či sa im s týmto prístrojom dobre pracuje a aké s ním na pracovisku majú zatiaľ skúsenosti. 

19.01.2018
Akutní dialýza

Dialyzační monitory OMNI se v České republice i na Slovensku používají od dubna letošního roku a jsou umístěné na řadě intenzivistických pracovišť.

09.01.2018
Intenzivní péče